Our Services

vehicle transport malaysia, roro service malaysia

Giga Shipping Sdn Bhd telah ditubuhkan pada tahun 2001 dan memulakan operasi sebagai ejen tempahan bagi pelanggan yang ingin menghantar kenderaan automotif mereka menggunakan kapal Roll-on / Roll-off (RoRo) yang membawa antara pelabuhan timur dan barat Malaysia.

Kini, syarikat ini berfungsi sebagai satu-satunya medium perhubungan bagi pelanggan, dengan rangkaian perkhidmatannya yang komprehensif tidak terhad hanya kepada penyelarasan semua tugas, malah termasuk dari tempahan ke pemprosesan dokumentasi, pengendalian urusan ad hoc dengan Pihak Berkuasa Pelabuhan, pengangkutan, pelepasan kastam, kepada pengumpulan kenderaan dan penghantarannya ke depan pintu pelanggan kami.

Pada tahun 2015, dengan rekod prestasi, pengetahuan dan pengalaman yang luas, syarikat ini telah diamanahkan untuk menjalankan Pengurusan Pemeriksaan Pra-Penghantaran (Pusat Pengedaran Sentral Malaysia) di Kota Kinabalu, Sabah dan Kuching, Sarawak. Antara peranan yang dijalankan termasuklah sistem standard pengurusan utama, ruang mencuci untuk kenderaan dibersihkan sebelum penghantaran ke pengedar Honda, sistem keselamatan untuk memastikan keselamatan kenderaan dari kecurian, sistem pengurusan tempat letak kereta, pemantauan stok, sistem Kaizen untuk memastikan kenderaan kekal dalam keadaan baik sementara dalam simpanan dan kemudahan pemeriksaan menyeluruh.

Pada April 2016, Giga Shipping Sdn Bhd menerima anugerah bagi kategori Best Niche Logistics Service Provider 2016 oleh Frost & Sullivan, tanda pengiktirafan selepas hampir 30 tahun penglibatan anggota pengasasnya dalam industri logistik automotif.

custom clearance malaysia, roro service malaysia

Straits Auto Logistics Sdn Bhd telah ditubuhkan pada tahun 2002 dan merupakan usahasama antara Giga Maritime Group (GMG) dan Kumpulan Nippon Yusen Kaisha (NYK) dari Jepun - salah sebuah syarikat perkapalan tertua dan terbesar di dunia - memiliki dan mengendalikan Kapal Roll-on / Roll-off (RoRo) untuk pengangkutan kenderaan ke Malaysia Timur dan rantau ini.

Syarikat itu kini memiliki dua buah kapal: Kapal MV Straits Challenger RoRo ditugaskan pada tahun 2013 dan mempunyai kapasiti membawa 5,340 buah kenderaan, dan kapal MV Grand Vision RoRo diperkenalkan ke dalam perkhidmatan pada tahun 2014 dengan kapasiti muatan sebanyak 5,040 buah kenderaan.

Kapal ini tidak terhad untuk mengangkut kereta penumpang, motosikal dan kenderaan komersil ringan sahaja, malah turut membawa kenderaan khas seperti pembawa perisai ketenteraan dan helikopter.

Straits Auto Logistics Sdn Bhd kini mengendalikan operasi sebanyak tiga kali pelayaran sebulan dari Westport di Klang ke Malaysia Timur termasuk pelabuhan Kota Kinabalu, Kuching dan Labuan, Bintulu. Ia juga turut berlabuh di pelabuhan serantau Singapura, Laem Chabang di Thailand, dan Jakarta, Indonesia. Syarikat ini juga memiliki kepakaran, keupayaan dan rangkaian untuk pemindahan kenderaan di seluruh dunia melalui perkongsiannya dengan NYK Group.

Giga Transporter Sdn Bhd, Bahagian Pengangkutan Darat yang baru dan bertambah baik Kumpulan telah ditubuhkan pada Oktober 2019.

Syarikat ini mengangkut kenderaan di seluruh Semenanjung Malaysia dan mengendalikan armada pengangkutan 104 kereta tunggal, kereta penumpang dan motosikal yang ringan dan tegar. Semua pengangkut dilengkapi sepenuhnya dengan Sistem GPS Posisi Global yang canggih yang membolehkan pengesanan kenderaan secara real time dan memantau perjalanan Kapten Pengangkut Kereta kami.

Semua kenderaan dikumpulkan dan dihantar dalam masa 24 jam (dalam Semenanjung Malaysia) dari masa tempahan telah disahkan.

Nexus Mega Carriers Sdn Bhd beroperasi sebagai agensi pemajuan dan penghantaran di bawah Kumpulan. Bahagian pemegangan mengendalikan adat broker dan pelabuhan formaliti untuk eksport laut dan penghantaran import di Westports. Rakan kongsi rangkaian besar agensi ini menyediakan perkhidmatan penghantaran, gudang, pengangkutan, dan terminal halaman.

Sektor perkapalan berfungsi sebagai agen yang dilantik untuk bahagian RoRo Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK) dan bertanggungjawab untuk mengendalikan semua tugas fidusiari kapal NYK dari sebelum ketibaan di Westports untuk berlepas. Pelbagai perkhidmatan termasuk, tetapi tidak terhad kepada bertindak sebagai agen krew untuk Straits Auto Logistics Sdn Bhd (SAL), ‘husbanding agent’ untuk NYK dan SAL, mengawasi operasi pemuatan dan pembuangan termasuk pemantauan dan pelaksanaan keselamatan dan latihan Stevedores, dokumentasi, memantau bil daripada vendor yang dilantik dan diluluskan dan melaporkan dan mengemas kini keadaan pasaran semasa kepada Prinsip mengenai perubahan peraturan.

vehicle storage malaysia

Ditubuhkan pada tahun 2008, Giga Car Terminal Sdn Bhd beroperasi di atas fasiliti seluas 39.6 ekar di Westport, Klang bagi penyimpanan, import, eksport dan penghantaran kenderaan.

Fasiliti ini mempunyai kapasiti penyimpanan sehingga 7,100 buah kenderaan pada satu-satu masa. Sehingga tahun ke-10 operasi pada tahun 2018, syarikat telah berjaya mengendalikan sejumlah 1.19 juta buah kenderaan. Pada tahun 2015, terminal itu telah mencatatkan jumlah pengendalian tahunan sebanyak 142,605 buah kenderaan sekaligus menjadikan kami Terminal Kereta pilihan di Pelabuhan Klang dan Malaysia.

Giga Car Terminal kini sangat berbangga dengan tahap prestasi terhadap system operasi yang dijalankan, dengan mengguna pakai sistem Teknologi Maklumat terkini (IT) yang membolehkan kami mengoptimumkan pemprosesan, pengendalian dan penyimpanan kenderaan. Ini termasuk menyediakan dokumentasi yang efisen dan cekap melalui pengekodan bar, WIFI dan sistem data web yang lengkap dengan keupayaan tracking dan rekod data terperinci bagi setiap unit kenderaan apabila memasuki terminal kami. Pada tahun 2010, Giga Car Terminal Sdn Bhd merupakan satu-satunya terminal kereta di rantau yang mengaplikasikan sistem IT yang sangat canggih untuk penandaan, pengimbasan dan pengesanan bar pengekodan setiap kereta yang diterima - dari kemasukan ke fasiliti sehingga dimuatkan ke dalam Roll-on / Kapal Roll-off (RoRo).

Terminal ini juga merupakan elemen penting dalam rantaian perkhimatan Giga Maritime Group (GMG), di mana ia menghubungkan logistik laut dan darat. Perkhidmatan yang menyeluruh dan tiada had termasuk penyediaan meter penyimpanan yang dilindungi dan tidak diketahui; Kemudahan Pemeriksaan Pra Penghantaran (PDI) untuk kenderaan pelanggan; cuci kereta dan perincian perkhidmatan; mengisi minyak; kesesuaian aksesori; penyelenggaraan tayar; perkhidmatan stevedoring dan tally untuk operasi kapal RoRo; perkhidmatan sampingan lain; serta pengawasan terhadap pengendalian kargo kenderaan khas.

Sementara itu, bagi penghantaran kenderaan di Malaysia Timur, GMG juga mengendalikan fasiliti seluas 10 ekar yang dikenali sebagai KK Car Terminal di Kota Kinabalu Sabah, dan Kuching Car Terminal Sdn Bhd yang memeliki fasiliti seluas 14 ekar di Sarawak.

roro service flow malaysia, 
                    custom clearance malaysia, vehicle storage malaysia, car shipping to malaysia

Follow & Like us for updates

Shipping Information

Safe and reliable way to get your car delivered to and from points in Port Klang
Our Routes Quick Quote

Official Logistics Provider for the following car manufacturers:

Perodua Sales Proedar UMW Toyota Motor Edaran Tan Chong Honda Malaysia Isuzu Malaysia Mitsubishi Motors Malaysia Ford Daihatsu Hino Auto Bavaria Mercedes Hap Seng Jaguar Volkswagen Volkswagen
Naza Naza Kia Naza Quest Nasim Sdn. Bhd
Sime Darby Land Rover Malaysia Porsche Malaysia