Apakah jadual bagi kapal berlepas dari Pelabuhan Klang?
Terdapat tiga pelayaran dalam sebulan dari Pelabuhan Klang, yang terikat untuk Malaysia Timur. Klik pada Jadual untuk melihat.
Berapa lamakah masa yang diambil untuk kenderaan saya tiba di Malaysia Timur?
Panggilan ke Kota Kinabalu sebagai Titik Pelepasan (Point of Discharge)
Pangkalan Muatan Pangkalan Pemunggahan Hari Belayar
Pelabuhan Klang Pelabuhan Kota Kinabalu 4 Hari
Pelabuhan Klang Pelabuhan Labuan 5 Hari
Pelabuhan Klang Pelabuhan Kuching 6 Hari
Panggilan ke Kuching sebagai Titik Pelepasan (Point of Discharge)
Pangkalan Muatan Pangkalan Pemunggahan Hari Belayar
Pelabuhan Klang Pelabuhan Kuching 2 Hari
Pelabuhan Klang Pelabuhan Kota Kinabalu 4 Hari
Bilakah / di mana saya harus menghantar kenderaan saya?
Tarikh akhir bagi penghantaran kenderaan ke pelabuhan tertentu iaitu di Pelabuhan Klang, Kota Kinabalu, Kuching dan Labuan adalah 2 hari bekerja sebelum waktu anggaran ketibaan (ETA) kapal, (tidak termasuk hari ETA kapal, Ahad & Cuti Umum disebabkan waktu kerja yang terhad).
Berapa lamakah masa diambil bagi pelepasan kastam di Malaysia Timur?
Ia mengambil masa 1-2 hari bekerja untuk pelepasan kastam selepas tarikh kapal ETA di Malaysia Timur.
Apakah jenis dokumentasi yang diperlukan untuk pelepasan kastam?
 1. Kad Pengenalan (Depan & Belakang)
 2. Kad Pendaftaran Kenderaan (Depan & Belakang)
 3. Surat Pelepasan Bank (untuk kenderaan yang masih dibiayai)
Apakah tarikh akhir Penyerahan Dokumen?
Tarikh akhir bagi penghantaran dokumen adalah 5 hari bekerja sebelum waktu anggaran ketibaan (ETA) kapal (tidak termasuk hari ETA kapal, Ahad & Cuti Umum disebabkan waktu kerja yang terhad) untuk pemprosesan kastam tepat dan cepat. GMG tidak akan bertanggungjawab untuk kelewatan, caj tambahan atau kesilapan manusia yang mungkin disebabkan oleh penyerahan dokumen lewat.
Adakah kenderaan saya dilindungi oleh Insurans Marin?
Semua kenderaan akan diinsuranskan daripada jumlah kerugian sahaja.
Bilakah saya perlu membuat pembayaran?
Bayaran hendaklah dibuat semasa membuat tempahan.
Adakah anda menyediakan penghantaran ke lokasi lain selain dari Malaysia Timur?
Kapal kami membuat panggilan ke Pelabuhan Singapura, Laem Chabang (Thailand) dan Jakarta (Indonesia), oleh itu kami boleh mengatur penghantaran kenderaan ke pelabuhan-pelabuhan ini. Walaupun kapal kami tidak membuat panggilan ke Pelabuhan Antarabangsa yang lain pada masa ini, kami mempunyai keupayaan dan rangkaian yang luas, dan bersedia mengatur kenderaan anda untuk dihantar ke mana-mana destinasi di seluruh dunia seperti permintaan anda.
Bolehkah saya menuntut kehilangan barang peribadi di dalam kenderaan?
Pelanggan dinasihatkan untuk mengeluarkan semua barangan peribadi dari kenderaan. Sekiranya terdapat keperluan untuk meletakkan barang peribadi di dalam kenderaan, ia adalah di atas risiko anda sendiri. Syarikat tidak akan bertanggungjawab ke atas apa-apa barang peribadi yang hilang atau rosak.

Apakah kadar harga anda?
Kadar harga berbeza mengikut jenis perkhidmatan yang diperlukan dan jenis kargo yang dipersoalkan. Sekiranya anda ingin menggunakan perkhidmatan kami dan memerlukan sebut harga, sila terus ke Laman Utama kami dan tekan butang 'Dapatkan Sebutharga' di sudut kanan atas skrin. Anda akan diminta untuk mengisi maklumat yang diperlukan dan memilih perkhidmatan dari menu. Sebaik sahaja anda telah membuat permintaan, kakitangan kami akan memberikan anda sebut harga.
Apakah tarikh akhir untuk saya membekalkan dokumen kepada anda, jika saya memerlukan perkhidmatan pelepasan kastam?
Untuk memastikan proses pelepasan yang tepat dan teratur, Tarikh Akhir Dokumentasi adalah 5 hari bekerja sebelum Masa Anggaran Ketibaan (ETA) kapal kami ke pelabuhan masing-masing (tidak termasuk Hari Ahad & Cuti Umum).
Bilakah / di mana saya harus menghantar kenderaan saya?
Tarikh akhir untuk penghantaran kenderaan ke pelabuhan tertentu iaitu di Pelabuhan Klang, Kota Kinabalu, Kuching dan Labuan adalah 2 hari bekerja sebelum masa anggaran ketibaan kapal (ETA), (tidak termasuk kapal ETA hari, Ahad & Cuti Umum disebabkan waktu kerja yang terhad).
Adakah anda menyediakan perkhidmatan pelepasan kastam bagi semua jenis kargo umum?
Ya. Kami menyediakan khidmat pelepasan kastam bagi semua jenis kargo umum yang akan diimport ke Malaysia dan dieksport keluar dari Malaysia.
Adakah anda menyediakan perkhidmatan pelepasan kastam untuk pelabuhan di luar Malaysia?
Kami hanya mengatur pelepasan kastam laut untuk Pelabuhan Klang dan Kota Kinabalu, Sabah
Apakah kadar harga anda?
Kadar harga bagi pengangkutan darat bergantung kepada jenis kenderaan, pusat pengumpulan dan penghantaran, bilangan unit, perlindungan insurans, pengumpulan khusus (Dedicated) atau tidak khusus (Non-dedicated), serta jenis pengangkut kereta yang diminta.
Apakah yang dimaksudkan dengan "Dedicated" dan "Non-dedicated"?
"Dedicated" bermaksud pengangkut akan diperuntukkan tanpa muatan ke destinasi untuk pengumpulan kenderaan, sama seperti istilah "Chartered". "Non-Dedicated" bermaksud pengangkut yang diperuntukkan akan membawa muatan lain dan perlu melepaskan kenderaan lain sebelum sampai ke destinasi untuk mengambil kenderaan lain.
Bolehkah kita mendapat diskaun?
Kadar kami adalah standard, bagaimanapun, kami terbuka untuk perbincangan bergantung kepada jenis pengambilan (Dedicated atau Non-Dedicated), jumlah dan kekerapan.
Apakah masa penghantaran yang dijangkakan untuk kenderaan saya sedia di lokasi penghantaran?
Jika pengambilan dan alamat penghantaran anda di sekitar Lembah Klang, kenderaan anda akan dihantar dalam masa 24 jam dari pengesahan tempahan dan tugasan anda kepada pemandu. Walau bagaimanapun, jika pengambilan atau alamat penghantaran anda terletak di luar Lembah Klang, maka ia akan mengambil masa 1 hari (untuk Dedicated) atau 2 hari (untuk Non-Dedicated). Dari masa tempahan anda yang telah disahkan.
Bolehkah saya mendapatkan butiran pemandu sebelum pengumpulan dan / atau penyerahan kenderaan saya?
Ya, anda boleh meminta butiran pemandu sebelum pengumpulan dan / atau penghantaran.
Bagaimana jika kenderaan saya rosak semasa dalam proses pengangkutan?
Semasa di bawah jagaan kami, kenderaan anda dilindungi oleh Insurans Goods in Transit (GIT), namun proses tinjauan perlu dilakukan di antara pemandu dan pemilik kereta. Sebarang kerosakan / kecacatan yang ditemui semasa jagaan kami akibat kecuaian pemandu akan diberi pampasan mengikut dasar. Kecacatan yang disebabkan oleh cip batu atau keadaan semula jadi tidak akan dilindungi.
Adakah saya layak mendapat apa-apa pampasan sekiranya terdapat kelewatan dalam penghantaran kenderaan itu?
Ia tertakluk kepada Terma dan Syarat dan persetujuan/penerimaan antara pihak-pihak yang dinyatakan seperti dalam sebutharga yang memerlukan waktu penghantaran yang khusus untuk dipenuhi, jika tidak, berdasarkan Terma & Syarat, penangguhan tidak akan dimasukkan/ dikompensasi dalam keadaan apa pun.
Bolehkah saya menuntut kehilangan barang peribadi di dalam kenderaan?
Pelanggan dinasihatkan untuk mengeluarkan semua barang peribadi dari kenderaan.
Adakah pemandu anda dilatih dengan baik untuk memandu kenderaan saya ke atas pengangkut kereta?
Ya. Semua Kapten Pengangkut Kereta kami dilatih dan memiliki pengetahuan dan kepakaran untuk memandu kenderaan ke pengangkut kereta dan untuk memastikan keselamatan kenderaan semasa dibawa.
Bagaimanakah saya membuat tempahan untuk mengangkut kereta saya?
Anda boleh menghubungi Giga Transporter Sdn Bhd di nombor telefon: + 603-5122 7612
Apakah perbezaan harga antara menggunakan single-car carrier dan rigid atau pengangkut kenderaan articulated?
Harga penghantaran bergantung kepada jumlah keseluruhan, jarak ke destinasi, bilangan unit yang akan dibawa bagi setiap perjalanan & lain-lain. Sila hubungi kami untuk sebut harga dan pasukan kami akan bersedia memberi nasihat yang sewajarnya.
Adakah saya perlu menghantar kereta atau boleh kereta saya diambil dari tempat mengikut keselesaan saya?
Kami menyediakan perkhidmatan pintu ke pintu termasuk pengambilan, pengangkutan dan penghantaran kenderaan. Sila hubungi kami untuk sebut harga.
Adakah terdapat perbezaan harga jika anda yang mengambil kereta atau saya menghantar kenderaan kepada anda?
Ia bergantung pada jarak untuk pengambilan, dalam hal ini tentu saja akan ada perbezaan harga antara pengambilan pintu ke pintu vs penghantaran / pengambilan sendiri.
Bolehkah saya menemani pemandu jika saya mengangkut kenderaan saya menggunakan single car-carrier?
Anda tidak digalakkan untuk menemani pemandu ketika penghantaran kerana insurans kami tidak melindungi penumpang yang tidak dibenarkan di atas pengangkut kenderaan jika berlaku kemalangan.
Adakah anda menghantarnya ke semua bahagian Malaysia?
Ya. Kami buat penghantaran ke seluruh negara, termasuk Sabah & Sarawak.
Adakah anda mempunyai pengangkut flatbed?
Ya. Single-Car Carrier kami adalah flatbed.
Adakah anda mengangkut trak?
Kami mengangkut kereta penumpang, motosikal dan kenderaan komersil ringan.
Berapa lamakah masa yang diperlukan untuk mengangkut motosikal?
Penghantaran akan dibuat pada hari yang sama bagi destinasi tempatan (Dalam Lembah Klang atau jarak sekitar 110km dari Pangkalan Operasi kami), manakala hari seterusnya bagi destinasi di luar (jarak melebihi 110KM dari Pangkalan Operasi kami).
Adakah sebarang had bagi jenis kenderaan?
Kami membawa semua kenderaan baru/terpakai termasuk kereta sedan, window van, SUV, MPV, 4x4, trak bersaiz ringan dan sederhana serta model mewah, kereta sports and supercars. Kami tidak membawa kenderaan yang rosak dan mana-mana kenderaan bagi tujuan perlumbaan secara umum.
Apakah terma dan mod pembayaran?
Terma pembayaran kami adalah secara tunai untuk pelanggan baru. Walau bagaimanapun, pelanggan yang membuat tempahan berulang dan kerap boleh memohon untuk tempoh 30 hari terma credit selepas mengemukakan dokumentasi yang sesuai untuk penilaian dan kelulusan pihak pengurusan.
Apakah GCT itu?
Giga Car Terminal (GCT) merupakan sebuah fasiliti di Westports untuk penyimpanan semua jenis import, eksport dan trans-penghantaran kenderaan.
Berapa besar ialah GCT
GCT adalah sebuah fasiliti yang mempunyai keluasan 39.6 ekar.
Berapa banyak kenderaan yang boleh boleh ditampung oleh GCT pada satu-satu masa?
GCT mempunyai kapasiti untuk mengendalikan sehingga 7,100 buah kenderaan pada satu masa.
Apakah jenis kenderaan yang dikendalikan oleh GCT?
GCT dilengkapi untuk mengendalikan semua kenderaan penumpang, motosikal dan kenderaan komersil / kenderaan industrial.
Di manakah terletaknya GCT?
GCT terletak di Westports di Klang.
Apakah waktu operasi GCT?
GCT beroperasi pada hari Isnin hingga Sabtu, bermula jam 8.30 pagi hingga 5.00 petang. itutup pada hari Ahad dan Cuti Umum.
Adakah terdapat hari penyimpanan percuma di GCT?
Ya, hari penyimpanan percuma disediakan di bawah kategori Open Yard Storage sahaja.
 1. Import: 3 hari penyimpanan percuma di Kawasan Terbuka Yard. Caj penyimpanan akan dikenakan, bermula dari hari pertama menerima unit di yard simpanan, JIKA ia melebihi tempoh penyimpanan percuma.
 2. Eksport: 7 hari penyimpanan percuma di Kawasan Terbuka Yard. Caj penyimpanan akan dikenakan, bermula dari hari ke-8 menerima unit di yard simpanan, JIKA ia melebihi tempoh penyimpanan percuma.
Apakah dokumen yang diperlukan sebelum pengumpulan kenderaan saya di GCT?
 1. Borang Kastam & Resit Duti yang telah diluluskan dan disahkan oleh Kastam Malaysia (Salinan Asal yang boleh dilihat dan Salinan pendua diperlukan).
 2. Dokumen Import Bersepadu/Integrated Import Document (IID) yang telah disahkan oleh Shipping Line (Salinan Asal Diperlukan) dan resit asal Westports.
 3. Surat Pelepasan dari Shipping Line (NYK Line & Giga Shipping sahaja) yang telah disahkan oleh Westports (Salinan surat dengan sokongan Westports asal).
 4. Permit yang Diluluskan (AP). (Salinan Asal yang boleh dilihat dan Salinan pendua diperlukan).
Bilakah saya boleh mengumpul kereta saya di Westports?
Dokumentasi mesti dilengkapkan di GCT antara jam 8.30 pagi hingga 5.00 petang (Isnin - Sabtu). Sekiranya semua dokumen anda lengkap dan teratur, pihak berkuasa Westport akan membenarkan kenderaan meninggalkan pelabuhan sehingga jam 8.00 malam pada hari yang sama. Jika disebabkan oleh keadaan yang tidak diduga, dan anda tidak dapat meninggalkan pelabuhan pada jam 8.00 malam, anda mungkin boleh membawa kenderaan anda keluar dari Westports selepas jam 8.00 malam (sehingga jam 10.00 malam) tertakluk kepada kelulusan yang diberikan oleh Westports (mesti diminta sehari lebih awal atau sebelum jam 5.00 petang pada hari yang sama).
Apakah caj yang mungkin ditanggung di GCT?
Caj yang berkenaan termasuk caj pengendalian VTC dan caj penyimpanan.
Apa yang saya perlukan untuk masuk ke Westports?
Pelawat biasa boleh memohon pas pelawat di Pintu Utama Konvensional Westports. Anda perlu menyediakan Kad Pengenalan asal anda atau Pasport asal (until warga asing). Sekiranya anda telah memasuki Westports lebih daripada 3 kali menggunakan pas pelawat, anda perlu memohon pas pelabuhan tetap. Pemegang Pas Pelabuhan Tetap akan memerlukan pelekat kereta untuk memandu kenderaan mereka ke Westports.
Bagaimanakah saya memohon untuk pas pelabuhan tetap?
 1. Pas Pelabuhan dikenakan cas sebanyak RM10.00 untuk rakyat Malaysia dan RM30.00 bagi warga asing (tertakluk kepada perubahan oleh pihak berkuasa Westports).
 2. Teruskan ke pejabat keselamatan di Pusat Perniagaan Westports (tingkat bawah).
 3. Isi borang.
 4. Menghadiri Taklimat Keselamatan oleh Pegawai Keselamatan Pelabuhan yang akan mengambil masa kira-kira 45 minit
 5. Memohon pas anda di kaunter.
 6. Foto anda akan diambil di pejabat pelabuhan (tanpa caj).
Bagaimanakah saya memohon pelekat kereta?
 1. Pelekat Kereta akan dikenakan bayaran sebanyak RM5 (tertakluk kepada perubahan oleh pihak berkuasa Westports)
 2. Teruskan ke pejabat keselamatan di Pusat Perniagaan Westports (Tingkat bawah).
 3. Isi borang (cap Syarikat dikehendaki jika memohon di bawah syarikat).
 4. Mohon untuk Pelekat Kereta di kaunter.
 5. Penting: Sila bawa salinan Kad Pendaftaran Kereta anda, salinan Pelekat Cukai Jalan yang sah dan lesen memandu asal anda yang sah.
Apakah dokumen yang diperlukan untuk kenderaan saya dibawa keluar dari Westport?
 1. Westports Gate Pass (3 keping salinan asal - yang dikeluarkan oleh GCT)
 2. Catatan Penghantaran GCT / GCT Delivery Note (1 salinan asal - yang dikeluarkan oleh GCT)
 3. Borang Kastam (1 salinan - dari Agen Penghantaran Anda)
Berapa lamakah tempoh sah pas pelabuhan dan pelekat kereta?
Kedua-dua pas pelabuhan dan pelekat kereta sah untuk satu (1) tahun.
Adakah saya perlu menghadiri taklimat keselamatan lagi apabila memohon pas pelabuhan baru pada tahun berikutnya?
Ya, wajib menghadiri taklimat keselamatan pada setiap tahun.
Adakah kenderaan saya selamat di GCT?
Ya, GCT menawarkan kepada pelanggan fasiliti penyimpanan dengan kawalan keselamatan dan pengawasan sepanjang masa.
Bolehkah saya menuntut kehilangan barang peribadi di dalam kenderaan?
Pelanggan dinasihatkan untuk mengeluarkan semua barangan peribadi dari kenderaan.

Follow & Like us for updates

Shipping Information

Safe and reliable way to get your car delivered to and from points in Port Klang
Our Routes Quick Quote

Official Logistics Provider for the following car manufacturers:

Perodua Sales Proedar UMW Toyota Motor Edaran Tan Chong Honda Malaysia Isuzu Malaysia Mitsubishi Motors Malaysia Ford Daihatsu Hino Auto Bavaria Mercedes Hap Seng Jaguar Volkswagen Volkswagen
Naza Naza Kia Naza Quest Nasim Sdn. Bhd
Sime Darby Land Rover Malaysia Porsche Malaysia