About us

Gambaran Keseluruhan Kumpulan

Sebagai salah sebuah kumpulan perintis dalam industri logistik automotif dan kenderaan di Malaysia, Giga Maritime Group (GMG) telah membangun sebagai pembekal penyelesaian terbesar dan pilihan dalam industri automotif di negara ini. Sejak penubuhannya 18 tahun yang lalu, GMG adalah satu-satunya kumpulan syarikat di Malaysia yang menyediakan penyelesaian end-to-end, termasuk pengangkutan laut dan darat, penghantaran dan perkhidmatan terminal kereta dari lantai pengeluar ke pintu pengedar.

Dengan rekod prestasi lebih dari 30 tahun dalam industri, pengalaman, kepakaran dan pelaburan sebagai pembekal Penyelesaian Logistik Kenderaan Pintar dan Bersepadu, membolehkan kami menawarkan kepada pelanggan sebuah pusat sehenti yang menawarkan perkhidmatan menyeluruh bagi pengumpulan pintu ke pintu, pengendalian, pengangkutan, pelepasan kastam dan penghantaran kenderaan.

Sehingga kini, Kumpulan telah mengangkut lebih 200,000 buah kenderaan setahun secara purata, melalui jalan darat ke seluruh Malaysia. Manakala, sebanyak 120,000 buah kenderaan setahun telah dikendalikan dan dihantar melalui kargo laut.

Secara amnya, Kumpulan ini ditubuhkan dan terdiri dari lima buah anak syarikat utama iaitu; Giga Shipping Sdn Bhd sebagai sebuah ejen tempahan eksklusif dan sewaan ruang Roll on-Roll off (RoRo) bagi penghantaran Timur dan Barat serta laluan Intra-Asean termasuk Singapura, Indonesia dan Thailand; Nexus Mega Carriers Sdn Bhd memacu perkhidmatan penghantaran Kumpulan; Giga Transporter Sdn Bhd mengendalikan 104 pengangkut kereta dan motosikal di Semenanjung Malaysia; Giga Car Terminal Sdn Bhd yang mengendalikan kemudahan moden seluas 39.6 ekar di Westport untuk penyimpanan, import, eksport dan pemindahan penghantaran dengan kapasiti penuh sehingga 7,100 buah kenderaan; dan Straits Auto Logistics Sdn Bhd yang memiliki dan mengendalikan dua buah kapal Roll-on / Roll-off (RoRo) dengan kapasiti antara 5,040 dan 5,340 buah unit kenderaan.

GMG sentiasa berusaha untuk memberikan perkhidmatan terbaik kepada pelanggan dalam memenuhi keperluan semasa yang sentiasa berubah. Dengan memperkukuhkan hubungan kami dengan pelanggan, diharap dapat meningkatkan taraf kualiti dan kecekapan perkhidmatan kami secara berterusan.

Bagi pihak Lembaga Pengarah, Pengurusan dan kakitangan di Giga Maritime Group (GMG), saya mengucapkan selamat datang dan terima kasih di atas minat anda terhadap perkhidmatan yang kami tawarkan serta aktiviti yang kami lakukan. Saya percaya dengan melayari laman web kami, anda akan lebih memahami dan mendapat gambaran yang jelas mengenai keseluruhan operasi kami. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan dan ingin mengetahui dengan lebih lanjut, jangan ragu untuk berhubung terus dengan pihak kami.

Giga Maritime Group (GMG) telah ditubuhkan berdasarkan pengalaman yang luas dengan berpandukan visi untuk menyediakan sebuah penyelesaian kenderaan logistik pintar dan bersepadu dalam memenuhi permintaan dan keperluan semasa industri automotif Malaysia yang semakin berkembang pesat.

Kita sedia maklum bahawa proses mengangkut atau menghantar kenderaan dari satu destinasi ke destinasi yang lain bukan hanya dilihat sebagai satu operasi yang mencabar dengan tenaga kerja yang intensif. Industri ini telah berkembang dengan pesat sejak 30 tahun yang lalu, seiring dengan kemajuan dalam teknologi semasa. Kini, ia lebih dilihat sebagai satu tanggungjawab besar yang mesti dilaksanakan dengan penuh teliti kerana ia melibatkan kepercayaan dan rekod prestasi; asas infrastruktur baru; peralatan dan jentera yang lebih canggih; ketepatan; kecekapan; kelajuan; produktiviti; penyepaduan perkhidmatan; dan kakitangan yang terlatih dan berpengetahuan.

Pelaburan yang berterusan dalam bidang kritikal ini telah menyumbang kepada pertumbuhan Kumpulan secara signifikannya untuk menjadi sebuah penyedia penyelesaian logistik kenderaan sehenti. Ini membolehkan kami menawarkan perkhidmatan pengangkutan laut dan darat serta perkhidmatan terminal kereta dari lantai kilang ke pintu pengedar. Perkhidmatan lengkap kami meliputi pengumpulan pintu ke pintu, pengendalian, pengangkutan, perkhidmatan pemeriksaan pra-penghantaran, perkhidmatan pemunggahan kapal dan servis selaras, pelepasan kastam untuk penghantaran kenderaan.

Pada tahun 2018, Kumpulan secara purata telah mengangkut 200,000 buah kenderaan melalui darat dan mengendalikan 120,000 buah kenderaan setiap tahun melalui kargo laut, dengan operasi di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak, termasuk pelabuhan antarabangsa di Singapura, Indonesia dan Thailand. Perkhidmatan kami tidak terhad hanya kepada kereta penumpang, motosikal dan kenderaan komersial ringan sahaja, malah Kumpulan turut mempunyai pengalaman, peralatan dan berkeupayaan untuk mengendalikan kenderaan khas dan kargo yang besar seperti helikopter dan pembawa pasukan tentera dan kenderaan berperisai.

Tidak kira sama ada anda mencari penghantaran untuk kenderaan tunggal atau rakankongsi yang boleh dipercayai untuk mengendalikan beribu-ribu stok dari lantai kilang ke ruang pameran di seluruh negara, baik di darat mahupun melalui kargo laut, Giga Maritime Group bersedia sepenuhnya untuk membantu anda dalam merancang solusi kos yang efisien dan praktikal. Saya mengucapkan ribuan terima kasih atas sokongan anda yang berterusan, dan sila hubungi kami pada bila-bila masa sekiranya anda memerlukan sebarang bantuan.

DATUK KUMAR PRABAKARAN
PENGARAH URUSAN KUMPULAN
GIGA MARITIME GROUP

Intelligent & Integrated Vehicle Logistics Solutions
Penyelesaian Logistik Kenderaan Pintar & Bersepadu

Melabur untuk masa hadapan bagi menjamin kedudukan yang kukuh sebagai peneraju utama dalam industri domestik dan terus berkembang menjadi penyedia penyelesaian logistik kenderaan pilihan dan dipercayai oleh serantau dan global.

Kami adalah syarikat peneraju terkemuka dalam industri yang komited untuk membuat pelaburan dan menyediakan pelanggan, perniagaan, rakan kongsi dan rakan sekutu kami dengan rangkaian penyelesaian logistik kenderaan yang pintar dan bersepadu.

Sebagai pembekal penyelesaian logistik kenderaan sehenti, kami menawarkan kemudahan pengangkutan darat dan laut, penghantaran barang dan terminal fasiliti ruang simpan terminal kereta dengan perkhidmatan suite yang komprehensif. Ini merangkumi pengumpulan pintu ke pintu, pengendalian, pengangkutan, perkhidmatan pemeriksaan pra-penghantaran, stevedoring dan tally services, pelepasan kastam sehingga ke penghantaran kenderaan.

Secara amnya, aktiviti Kumpulan didorong oleh perkembangan teknologi yang dibina atas dasar kepercayaan, etika dan amalan terbaik industri, serta pengalaman yang luas yang telah mengukuhkan kedudukan kami sebagai pembekal penyelesaian logistik kenderaan terbesar dan terkemuka.

 • Etika, Amanah & Integriti dalam Mengendalikan Perniagaan
 • Kecemerlangan Perkhidmatan & Penyelesaian
 • Keselamatan & Kawalan
 • Pekerja kami
 • Pembelajaran & Peningkatan Sepanjang Hayat

DATUK KUMAR PRABAKARAN
Datuk Kumar Prabakaran mengasaskan Giga Maritime Group (GMG) dengan berbekalkan 38 tahun pengalaman dalam bidang perkapalan dan logistik. Beliau bukan sahaja mempunyai minat yang mendalam malah berpengetahuan uas bukan dalam logistik automotif, bidang pengurusan, penyelenggaraan, penyimpanan, pemeriksaan pra-penghantaran, dan operasi pengangkutan dalam completely built-up unit (CBU) logistik sepenuhnya untuk industri automotif. Beliau kini merupakan Pengarah Urusan GIGA Shipping Sdn Bhd dan Nexus Mega Carriers Sdn Bhd, iaitu dua buah syarikat subsidari GMG yang bertanggungjawab dalam mengendalikan pengangkutan darat dan laut.

DATUK ADRIAN HENRY D’SILVA
Seorang Akauntan Bertauliah Berkanun dalam profesionnya, Datuk Adrian Henry D'Silva berpengalaman lebih daripada 30 tahun dalam bidang perkapalan dan logistik kepada Kumpulan Maritime Giga (GMG). Beliau juga mempunyai minat yang mendalam dengan sukan permotoran dan telah menjadi pesaing aktif dalam pelbagai kategori perlumbaan motor. Datuk Adrian kini adalah Pengarah Urusan Straits Auto Logistics dan GIGA Car Terminal, kedua-dua adalah anak syarikat GMG.

YUSUKE SASADA
Yusuke Sasada menyertai Giga Maritime Group (GMG) dengan 26 tahun pengalaman dalam industri perkapalan dan logistik, yang mana lebih dari 15 tahun telah didedikasikan untuk mengendalikan operasi kapal Roll-on / Roll-off (RoRo) dan dalam logistik automotif. Dengan pengalaman yang sangat berharga menyelia operasi di Hong Kong, Amerika Syarikat, Shanghai dan Bangkok, Sasada juga turut berpengalaman luas dan berpengetahuan dalam bidang logistik antarabangsa.

MOHAMAD SHUKOR BIN IBRAHIM
Mohamad Shukor Ibrahim memiliki 25 tahun pengalaman dalam bidang minyak & gas, automotive retailing dan perkomputeran awan dan telah berkhidmat dalam pelbagai jawatan eksekutif dan pengurusan kanan. Pada tahun 2008, beliau telah dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Sdn Bhd, jualan dan pengedaran untuk syarikat kereta kebangsaan Malaysia PROTON.

MASAYOSHI FUJIWARA
Masayoshi Fujiwara menyertai Giga Maritime Group (GMG) dengan 24 tahun pengalaman dalam industri perkapalan. Beliau juga sangat berpengetahuan dan mempunyai pengalaman yang luas dalam mengendalikan operasi Roll-on / Roll-off (RoRo), kontena, dry bulk dan tanker vessels, serta menguruskan logistik otomobil kepada barangan pengguna di Kumpulan Nippon Yusen Kaisha (NYK) Jepun - salah sebuah syarikat perkapalan tertua dan terbesar di dunia.

JAMES PIENG
Dengan pengalaman selama 31 tahun, James Pieng mempunyai pengalaman yang luas dalam perniagaan, khususnya dalam industri perkapalan dan logistik. Kini beliau berperanan sebagai Pengarah di beberapa buah syarikat logistik di Malaysia. Beliau adalah pemegang Ijazah Pentadbiran Perniagaan (MBA).

DATO’ AHMAD SUHAIMI BIN MOHAMAD ANUAR
Dato 'Ahmad Suhaimi Mohamad Anuar telah memperolehi pengalaman yang luas semasa berkhidmat sebagai eksekutif dan Pengurusan Kanan dalam pelbagai industri. Beliau berpengalaman lebih dari 20 tahun dalam bidang logistik automotif dan juga merupakan bekas Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar Sdn Bhd, jualan dan pengedaran untuk syarikat kereta kebangsaan Malaysia PROTON.

DATO’ KAMARUDDIN BIN MAT DESA
Dato 'Kamaruddin telah menyertai Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada tahun 1968, dimana beliau berkhidmat selama 39 tahun dalam mengendalikan pelbagai kapasiti termasuk Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur (CID), Timbalan Ketua Polis di Terengganu dan Timbalan Pengarah Jenayah Komersil Jabatan Siasatan di Bukit Aman. Beliau merupakan pemegang Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang dari Universiti Islam Antarabangsa dan seorang peguam bela berlesen di Mahkamah Tinggi Malaysia.

2019
 • Nexus Forwarding Kota Kinabalu telah memulakan operasi sebagai ejen penghantaran dan pelepasan kastam bagi Giga Shipping Sdn Bhd pada April 2019.
 • Giga Maritime Group telah memperkenalkan Bintulu sebagai pelabuhan panggilan kedua bagi penghantaran kenderaan melalui RORO ke Sarawak, pada bulan Mei.
 • Nexus Mega Carriers Sdn Bhd telah berjaya melanjutkan lesennya untuk bertindak sebagai Agen Pengiriman di Kota Kinabalu, Sabah dan telah mula beroperasi pada Julai 2019.
 • Giga Maritime Group telah memenangi Anugerah Jenama Majikan Terbaik peringkat Asia pada perayaan ulang tahun ke-10 oleh Top 100 Asia’s Best Employer Brands 2019.
 • Giga Maritime Group telah menubuhkan Giga Transporter Sdn Bhd untuk menerajui perkhidmatan pengangkutan daratnya, berkuatkuasa Oktober 2019.
2018
 • Sebanyak 3,854 buah kenderaan baru yang dikendalikan oleh Nexus Mega Carriers Sdn Bhd, menjadikan ia paling banyak muatan yang pernah direkodkan dalam sebulan menyaingi mana-mana syarikat logistik automotif tempatan.
 • Giga Car Terminal meraikan ulang tahun ke-10 dengan catatan 1.19 juta buah kenderaan yang telah dikendalikan.
 • Giga Maritime Group (GMG) melancarkan Penyelesaian Logistik Pintar & Bersepadu untuk memperkukuhkan kedudukannya sebagai pembekal penyelesaian sehenti dalam bidang logistik automotif di darat dan melalui pengangkutan laut, menyediakan pengumpulan pintu dari pintu, pengendalian, pengangkutan, pelepasan kastam dan penghantaran kenderaan.
 • Nexus Mega Carriers Sdn Bhd telah mengiktiraf dan memberi nama baru bagi jawatan pemandu traknya kepada Kapten Car Carrier.
2017
 • Nexus Mega Carriers Sdn Bhd telah mengangkut sejumlah 187,018 buah kenderaan termasuk kereta, motosikal dan kenderaan komersil ringan.
2016
 • Anugerah Keusahawanan Asia Pasifik (APEA) telah diberikan kepada Pengarah Urusan Kumpulan Giga Maritime Group (GMG) Datuk Kumar Prabakaran.
 • Pemenang Frost & Sullivan Best Niche Logistics Service Provider Award.
 • Nexus Mega Carriers Sdn Bhd menghantar dua pengangkut trak pertama Hino Motor Sales Malaysia (HMSM), prime movers Hino SG2PDPA. Idea untuk pengangkut kenderaan komersial ringan adalah hasil kerjasama antara Giga Maritime Group dan Hino Motor Sales Malaysia.
 • Nexus Mega Carriers Sdn Bhd mengangkut muatan sebanyak 45,600 buah kenderaan.
2015
 • Giga Shipping Sdn Bhd menjalankan Pengurusan Pemeriksaan Pra-Penghantaran (PDI) kepada Pusat Pengedaran Honda Timur Malaysia (Logistics Hub) di Kota Kinabalu, Sabah dan Kuching, Sarawak yang merangkumi sistem pengurusan yang selaras, ruang pembersihan untuk kenderaan yang dibersihkan sebelum penghantaran ke pengedar Honda, sistem keselamatan untuk memastikan keselamatan kenderaan dari kecurian, sistem pengurusan tempat letak kereta, pemantauan stok, sistem Kaizen untuk memastikan kenderaan sentiasa berada dalam keadaan baik semasa dalam simpanan dan fasiliti pemeriksaan menyeluruh.
 • Giga Maritime Group (GMG) memperkenalkan Manual Pematuhan Pertandingan selaras dengan Akta Persaingan Malaysia.
 • Giga Maritime Group (GMG) mencatat pendapatan sebanyak RM175 juta.
2014
 • Kumpulan Giga Maritime (GMG) menugaskan kapal MV Grand Vision Roll-on / Roll-off (RoRo) yang mempunyai kapasiti mengangkut 5,040 buah kenderaan.
2013
 • Giga Maritime Group (GMG) menugaskan kapal-kapal MV Straits Challenger Roll-on / Roll-off (RoRo) yang mempunyai kapasiti membawa 5,340 buah kenderaan.
2012
 • Nexus Mega Carriers Sdn Bhd mengangkut muatan sebanyak 43,998 buah kenderaan.
 • Nexus Mega Carriers Sdn Bhd menbuat penghantaran sebanyak 10 buah Scania P340 LA 4X2 MSZ Euro 3 compliant prime movers.
2011
 • Giga Maritime Group membuka ibu pejabatnya yang baru di Glenmarie Shah Alam.
2010
 • Giga Car Terminal Sdn Bhd menjadi satu-satunya terminal kereta di rantau ini yang memperkenalkan sistem IT yang sangat canggih untuk penandaan, pengimbasan dan pengesanan kod bar bagi setiap kereta yang diterima - dari kemasukan kepada fasiliti sehingga dimuatkan ke dalam kapal Roll-on / Roll- off (RoRo).
2008
 • Giga Maritime Group (GMG) menubuhkan Giga Car Terminal Sdn Bhd yang kini mengendalikan fasiliti seluas 44.5 ekar di Westport untuk penyimpanan, import, eksport dan trans penghantaran sehingga 8,000 buah kenderaan.
 • Giga Maritime Group (GMG) memperkenalkan Nexus Mega Carriers Sdn Bhd untuk menerajui perkhidmatan penghantaran dan pengangkutan darat kepada industri automotif Malaysia. Syarikat itu membawa sebanyak 28,991 buah kenderaan dalam tahun pertama operasi di bawah GMG. Nexus Mega Carriers Sdn Bhd telah ditubuhkan pada tahun 1984.
2006
 • Nexus Mega Carriers (Sarawak) Sdn Bhd diperbadankan.
 • Giga Maritime Group (GMG) memperoleh 14 ekar tanah di Kota Kinabalu dan mula beroperasi di Kota Kinabalu Car Terminal Sdn Bhd untuk pemindahan kenderaan di Malaysia Timur.
2004
 • Giga Maritime Group (GMG) memperoleh 10 ekar tanah di Kuching dan memulakan operasi Kuching Car Terminal Sdn Bhd untuk pemindahan kenderaan di Malaysia Timur.
2002
 • Giga Maritime Group (GMG) dalam usaha sama dengan Kumpulan Nippon Yusen Kaisha (NYK) dari Jepun - salah satu syarikat perkapalan tertua dan terbesar di dunia - menubuhkan Straits Auto Logistics Sdn Bhd (SAL) untuk memiliki dan mengendalikan Roll-on / Kapal Roll-off (RoRo).
2001
 • Giga Shipping telah memulakan operasi pada tahun 2001 sebagai ejen tempahan untuk penghantaran di Malaysia Timur yang menyediakan perkhidmatan yang meliputi koordinasi, tempahan, pemprosesan dokumentasi, pengendalian kepada pengumpulan dan penyerahan kenderaan.

Follow & Like us for updates

Shipping Information

Safe and reliable way to get your car delivered to and from points in Port Klang
Our Routes Quick Quote

Official Logistics Provider for the following car manufacturers:

Perodua Sales Proedar UMW Toyota Motor Edaran Tan Chong Honda Malaysia Isuzu Malaysia Mitsubishi Motors Malaysia Ford Daihatsu Hino Auto Bavaria Mercedes Hap Seng Jaguar Volkswagen Volkswagen
Naza Naza Kia Naza Quest Nasim Sdn. Bhd
Sime Darby Land Rover Malaysia Porsche Malaysia